Competitie tool

Judoka’s worden door de trainer naar eigen inzicht bij elkaar in een competitie-schema geplaatst. Daarna wordt aangegeven op hoeveel matten (speel-plekken) wordt gestreden. Het programma geeft vervolgens direct een overzicht van wie tegen wie komt, in welke ronde en op welke mat. 

Het wedstijdschema wordt daarna uitgeprint en tijdens de competitie gebruikt om de resultaten bij te houden, die daarna weer in het programma worden bijgewerkt. 

Iedere judoka dient minimaal 5 á 6 partijtjes te maken tijdens een speelronde. Een speelronde moet niet langer duren dan 1,5 tot maximaal 2 uur.

De Randori partijen worden begeleid door een waarnemer die zorgt dat de judo etiquette wordt nageleefd. Ook heeft de waarnemer tot taak te voorkomen dat een van beide judoka’s te veel het onderspit delft.

Zie ook de video (Van Toernooi naar Competitie.)

De judoka’s bepalen samen wie de partij heeft gewonnen. Indien nodig helpt de waarnemer hierbij. Een gewonnen partij is 3 punten, een verloren partij 1 punt. Gelijkspel 2 punten.

Voorbeeld: Met 40 judoka’s in één competitie doet iedere judoka 39 partijen. Met 5 á 6 partijen per speelronde zijn dat ongeveer 8 speelronden van ongeveer 1,5 uur. Op deze manier beleven judoka’s op een aantrekkelijke wijze hun sport. Bovendien helpen ze elkaar in de geest van het Judo om betere judoka’s te worden.